top of page

Hulda av Kleppur

kuvat © Matilda Andersson & SL.

hul1-1.jpg
hul1-2.jpg
Nimi:  Hulda av Kleppur  "Hulda"
Omistaja:  Kleppur, Cynoria VRL-11723
Rotu, sukupuoli:  Norjanvuonohevostamma
Kasvattaja:  Kleppur, Cynoria VRL-11723
Väri, säkäkorkeus:  Ruunihallakko, 142 cm
Painotus:  Kouluratsastus ja valjakkoajo
Syntymäaika:  06.11.2013, ikääntyminen alla
Koulutus:  KO: Helppo B, VVJ: Noviisi

Hulda on Zeldan ensimmäinen varsa, joten sen syntymää jännitettiin kyllä kovasti. Zelda piti meitä pienessä jännityksessä, koska synnytys käynnistyi varsin hitaasti, mutta loppujen lopuksi kaikki kuitenkin sujui hyvin ja neljän aikaan aamuyöstä syntyi terve tammavarsa. Vaikka Hulda antoikin synnytyksessä odottaa itseään, niin kasvussa se onkin sitten ilmeisesti päättänyt kiiruhtaa senkin edestä, sillä tamma kasvoi varsin hurjaa vauhtia ja vaikutti jo muutaman kuukauden ikäisenä varsin kehittyneeltä. Ensikertalaiselle emälleen se aiheutti pikkuvarsana aika lailla huoliakin, kun ei tahtonut oikein pysyä emänsä lähellä, vaan mieluummin säntäili pitkin poikin tutkimassa kaikkea mahdollista. Hyvin itsenäinen tyyppi alusta alkaen siis.

 

Siitä itsenäisyydestä puheen ollen. Hulda on tosiaan hevonen, joka ei koe tarvitsevansa yhtään ketään, koska se pärjää mainiosti - ja joskus vielä paremminkin - ihan itse. Se ei ole millään lailla riippuvainen toisista hevosista, mutta ei myöskään ainakaan omasta mielestään myöskään ihmisistä. Toisaalta en epäile, etteikö Hulda jopa saattaisi selvitä jos sen päästäisi vapaaksi tuonne Suomen metsiin, koska sehän vaikka kaivaa talvella kinoksen alta sammalta syötäväkseen, jos ei muuta. Käsiteltävyydeltään Hulda on aika perustamma, eli siihen vaikuttaa paljon sen hetkinen mieliala. Sillä on vahvat mielipiteet, jotka se todellakin kehtaa tuoda selvästi ilmi. Varsinkin kiimojen aikaan Hulda on toisinaan aika rasittava, koska työntää helposti vain takapuolensa kohti, jos joku asia ei sitä huvittaisi millään. Jukuripäinenkin tamma siis osaa olla, mutta toisaalta se myös tietää, milloin ihminen on tosissaan ja milloin on parempi käyttäytyä siivosti. Huldan henkilökohtaiselle inhokkilistalle kuuluvat mm. kavioiden huolto, hampaiden raspaus ja matolääkkeen ottaminen. Myös töihin joutuminen ärsyttää sitä toisinaan, jolloin se saattaa laitumella ruveta pieneen hippaleikkiin ja sitten varusteet nähdessään vähän luimistella ja nakella niskojaan tyytymättömänä. Niinä päivinä on parempi tehdä jotain leppoisampaa kuin sitä suunniteltua tiukkaa treeniä. Esimerkiksi maastoon ja etenkin uimaan suuntaaminen saattaa hyvinkin lepyttää tämän tuittupään.

 

Itse töissä Hulda kuitenkin sitten käyttäytyy - yleensä - ihan mukavasti, ellei sillä ole tosi väärä aika kuukaudesta ja maailmankirjat vinksallaan. Hieman parempanakin päivänä tamma saattaa kyllä esimerkiksi perää heittämällä tai niskojaan nakkelemalla ilmaista, ettei se ole tyytyväinen ratsastajansa tekemisiin tai ideoihin ja elleivät asiat mene sitä miellyttävällä tavalla. Kun Huldalla on hyvä päivä ja sen kanssa löytää yhteisen sävelen, se sävel soi yllättävänkin suloisesti. Tai ehkä juuri siksi tuntuu entistä suloisemmalta, kun se ei ole mikään itsestäänselvyys. Mutta joka tapauksessa Hulda osaa kulkea ihan tosi kivasti silloin kun se viitsii. Oikeastaan tamma useimmiten jopa tyytyy tekemään pyydetyt asiat - joskaan ei yhtään enempää. Kouluratsuna sen potentiaalia saa vähän kaivella, sillä tamma tasan tarkkaan kulkee niin energiaa säästävästi kuin mahdollista. Sitten kun sen saa liikkumaan eteen, siltä löytyy oikeastaan aika kiva liike. Valjakkoajo on Huldalle ehkäpä mieluisampaa puuhaa ja itsenäisyydestään huolimatta se on jopa yllättävän toimiva parivaljakkoponi. Se tuntuu saavan lisäboostia siitä, että rinnalla on toinen hevonen - kenties se herättää tamman sisäisen halun vähän näyttää, olla vähän parempi kuin se toinen.

Sukutiedot

nvh, rnhkk, 144 cm
YLA2
 ii.  Nordholm Sebastian evm
 iii.  Viggo av Østerlund  evm
 iie.  Nordholm Signe evm
 ie.  Alvgårds Brenda  evm
 iei.  Siegvart  evm
 iee.  Alvgårds Majken  evm
 e.  Zelda SWE
nvh, rnhkk, 141 cm
 
 ei.  Gullprinsen  evm
eii.  Alfhild Edda  evm
 ee.  Zorba NOR  evm
eei.  Bøgeskogs Alvar  evm
eee.  Zedina  evm

ii. Nordholm Sebastian on 142-senttinen ruunihallakko vuonohevosori. Sebastian on varsin hieno rotunsa edustaja niin ulkomuodoltaan kuin ratsastettavuudeltaankin. Se on ehdottomasti perinyt isänsä komean ulkomuodon ja vuonikseksi hienot liikkeet. Sebastianin omistaja kilpailee orilla niin esteillä kuin koulussakin ja onpa ori ajollekin opetettu. Sebastianille on kertynyt tähän mennessä 16 jälkeläistä. Luonteeltaan "Sebbe" on kuuliainen ja yhteistyöhaluinen ori, jonka kanssa ovat pärjänneet hyvin orille ennestään tuntemattomatkin ratsastajat. Vaikka Sebbe osaa kilpailupaikoilla käyttäytyä arvokkaasti, niin kotioloissa se on kuulemma aika voimakasluonteinen ja tammoistaan tarkka alfaori. 

​

iii. Viggo av Østerlund on upea tanskalaisori, ruunihallakko 145 cm korkea hevonen, joka on kotimaassaan varsin arvostettu ori mm. valjakkoajomenestyksensä ansiosta. Orilla on upeat liikkeet, jotka ovat saaneet huomiota jopa rodun kotimaassa Norjassa. Ulkomuodollisesti Viggo on varsin komea tapaus, mutta luonteeltaan se on kuulemani mukaan varsin orimainen ja karjas. Viggolla on yhteensä 23 jälkeläistä niin Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa kuin Suomessakin.

​

iie. Nordholm Signe on saman kasvattajan kasvattama tamma kuin poikansakin. 140 cm korkea ruunihallakko on yksi kasvattajansa luottotammoista, ehdottoman hyväluontoinen ja rauhallinen tamma, jolla kasvattajan tytär on kilpaillut helpoissa koululuokissa kohtalaisella menestyksellä. Se ei ole mikään varsinainen liikeihme, mutta tasaisuudellaan ja kuuliaisuudellaan kompensoi vaatimattomia liikkeitään. Periyttäjänäkin Signe on keskitasoa, yhden varsan se on synnyttänyt kuolleena ja yhden varsansa se loi, mutta viisi varsaa se on synnyttänyt ja hoitanut ongelmitta.

​

ie. Alvgårds Brenda on erittäin vaalea ruunihallakko tamma, jonka myötä kasvattajansa Elin Alvgård innostui tosissaan parivaljakosta, sitä ennen hän oli lähinnä harrastellut kyseistä lajia omaksi huvikseen ilman kummempia kilpailutavoitteita. Brendan kanssa Elin on kuitenkin kilpaillut valjakkoajossa verrattain hyvällä menestyksellä. Brenda on luonteeltaan rauhallinen ja tasainen, ei kuulemma lainkaan tammamainen. Säkäkorkeutta sillä on 140 cm. Jälkeläisiä Brendalle on kertynyt neljä kappaletta ja Elinin mukaan se on ihan riittävä määrä yhdelle tammalle, joten enempää varsoja ei sille ole luvassa. 

​

iei. Siegvart on melko tuntemattomasta suvusta oleva norjalaisori, jonka Brendan omistaja valitsi tammalleen tarkoituksella linjojen harvinaisuuden sekä orin kuvan perusteella. Siegvart on komea ruunihallakko ori, jolla on säkäkorkeutta 144,5 cm. Se on saanut arvosanan "bra" katselmuksessa, joka järjestettiin aikoinaan kantakirjauksen rinnalle muutaman aktiiviharrastajan toimesta, mutta joka sittemmin lakkautettiin. Nykyiseen kantakirjaukseen oria ei kuitenkaan ole viety. Siegvart on toiminut lähinnä omistajansa omana ratsuna, eikä orilla juuri ole kisakokemusta. Brenda on itse asiassa orin ainoa jälkeläinen.

​

iee. Alvgårds Majken on saman kasvattajan tammakasvatti kuin Brenda ja Ivarkin. 141 cm korkea ruunihallakkotamma toimi 8-vuotiaaksi asti kasvattajallaan siitostammana saaden viisi tammavarsaa. Siitosuransa jälkeen Majken myytiin uudelle omistajalleen, jolla tamma on toiminut lähinnä harrasteratsuna ja kärryponina. Omistajansa pitää sillä myös tunteja lapsille. Luonteeltaan Majken on melko tyypillinen vuonohevonen niin hyvässä kuin pahassa, rohkea ja rauhallinen, mutta myös aika itsepäinen tapaus. 


ei. Gullprinsen on Ruotsissa syntynyt ja siellä myös elämänsä viettänyt 142-senttinen ruunihallakko. Orilla kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa omistajansa estekammon vuoksi, vaikka osasi hevonen kuulemma hypätäkin. Gullprinsen hyväksyttiin kantakirjaan melko hyvin pistein, ratsastettavuudesta se sai peräti rotunsa parhaat pisteet. Luonteeltaankin Gullprinsen on omistajansa mukaan todellinen herrasmies, jonka käsiteltävyyttä on paljon kehuttu. Ei siis mikään ihme, että kysyntää jalostukseen on riittänyt melko hyvin ja jälkeläisiä orilta löytyy niin Ruotsista, Tanskasta kuin Suomestakin.

​

eii. Cedergårds Hugo on ruunihallakko 145 cm korkea ori, joka kotimaassaan varmasti yksi tunnetuimmista vuonohevosoreista valjakkoajomenestyksensä ansiosta. Orilla on upeat liikkeet, jotka ovat saaneet runsaasti huomiota rotuharrastajilta ja -tuomareilta. Ulkomuodollisestikin Hugo on varsin komea tapaus, mutta luonteeltaan se on hieman raju tyyppi ja käsiteltävyydeltään näin ollen hieman haasteellinen.  Hugolla on kuitenkin yhteensä 23 jälkeläistä, joista peräti kuudella on jo isänsä tavoin sijoituksia valjakkoajossa.

​

eie. Alfhild Edda oli 141 cm korkea siitostamma, joka oli vähän erikoisemman värinen eli punahallakko. Edda hyväksyttiin kantakirjaan II-palkinnolla ja jälkeläisilleen se on onnistunut periyttämään hyvää ja lempeää luonnettaan. Edda sai elämänsä aikana viisi jälkeläistä, josta Gullprinsen on ehdottomasti se tunnetuin. Edda lopetettiin 19-vuotiaana pahan suolenkiertymän seurauksena.

​

ee. Zorba NOR syntyi norjalaisella maalaistilalla, mutta myytiin sieltä eräälle norjalaiskasvattajalle. Sittemmin Zorba myytiin Ruotsiin, jossa se eleli elämänsä omistajansa valjakkohevosena. Zorballa ajeltiin lähinnä huvikseen, mutta on tamma parit kisatkin käynyt kohtalaisella menestyksellä. Hyväluonteinen tamma kyyditsi kotikylällään myös kylän lapsia ja monet lapsista kävivät  hoitelemassa tammaa säännöllisesti. Norjassa vielä ollessaan Zorballa teetettiin kaksi jälkeläistä ja ruotsalaisomistajansa astutti sen myös kerran.

​

eei. Bøgeskogs Alvar oli 145 cm korkea ja varsin komean näköinen ori, jolla oli hyvä, vankka rakenne. Alvar pääsikin kantakirjaan ja sai rakenneosuudesta melko hyvät pisteet ja erityismaininnan erityisen selkeästä orileimasta. Alvar ei kuitenkaan jostain syystä koskaan noussut niin pinnalle, kuin esimerkiksi oma poikansa Bøgeskogs Axel myöhemmin, ja astuikin elämänsä aikana vain 12 tammaa.

​

eee. Zedina oli erään norjalaisen maalaisperheen oma kasvatti, 138-senttinen tamma, jolla oli pienestä koostaan huolimatta reipas luonne. Zedina oli monitoimiponi, jonka kanssa isäntä teki metsähommia ja lapset opettelivat ratsastuksen alkeita. Parit pienet tallikisatkin Zedinan kanssa kierrettiin. Emäntä jopa innostui viemään Zedinan kantakirjattavaksi, jossa se hyväksyttiinkin kirjaan III-palkinnolla. Zedina astutettiin kaksi kertaa, tammavarsa Zandra jäi synnyintilalleen emänsä seuraksi.
 

Jälkeläiset

 1)     s. 20.01.2015
om. Varpu (VRL-14111)
 i. Ulfred
 2)     s. 14.05.2015
om. meea (VRL-09844)
 3)     s. 06.04.2017
om. Cynoria (VRL-11723)

Kilpailumenestys

::   KRJ-sijoituksia 18 kpl, joista voittoja 2 kpl, VVJ-sijoituksia 20 kpl, joista voittoja 3 kpl

Valjakkoajo

25.03.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 6/40

25.03.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 4/25

27.03.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 5/40

28.03.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 4/40

28.03.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 1/40

06.04.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 5/40

08.04.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 4/40

10.04.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 3/40

06.06.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 5/30

08.06.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 1/30

10.09.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 6/58

14.10.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 2/18

22.10.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 5/25

26.10.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 4/25

03.11.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 2/25

14.11.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 1/11

23.11.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 2/11

29.11.2014 kisakutsu VVJ Noviisi parivaljakko 4/26

16.12.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 4/40

17.12.2014 kisakutsu VVJ Noviisi yksikkö 2/40

​

Kouluratsastus

14.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 4/40

15.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 2/40

16.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 6/40

16.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 4/40

21.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 1/40

21.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 2/50

28.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 3/30

28.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 3/49

28.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 7/49

29.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 2/30

31.12.2014 kisakutsu KRJ Helppo B 5/30

01.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 4/30

01.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 3/50

03.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 3/30

03.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 3/30

10.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 1/50

12.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 5/50

13.01.2015 kisakutsu KRJ Helppo B 3/50

Ikääntyminen

01/12/2013 - 1-vuotias
01/01/2013 - 2-vuotias
01/02/2014 - 3-vuotias
01/03/2014 - 4-vuotias
01/04/2014 - 5-vuotias
01/05/2014 - 6-vuotias

01/01/2015 - 7-vuotias
01/06/2015 - 8-vuotias
01/01/2016 - 9-vuotias
01/06/2016 - 10-vuotias
01/01/2017 - 11-vuotias
01/06/2017 - 12-vuotias

01/01/2018 - 13-vuotias
01/01/2019 - 14-vuotias
01/01/2020 - 15-vuotias
01/01/2021 - 16-vuotias
01/02/2022 - 17-vuotias
01/04/2022 - 18-vuotias

01/06/2022 - 19-vuotias
01/08/2022 - 20-vuotias
01/10/2022 - 21-vuotias
01/12/2022 - 22-vuotias
01/01/2023 - 23-vuotias
01/02/2023 - 24-vuotias

Päiväkirja

"Tällaisiako nämä vuonohevosvarsat olivat, mietin itsekseni. Olihan meillä issikkavarsoja ollut jo useampia, mutta eivät ne ihan näin itsenäisiä olleet olleet. Hulda oli tosiaan meidän tilan ensimmäinen vuonohevosvarsa ja olin vähän hämmentynyt siitä, miten erilainen se oli meidän issikoihin verrattuna."    → Lue Huldan päiväkirjaa 

bottom of page